11 April 2022
By Ugglan

”Edtest-resan har förändrat vår organisations mindset”

På många skolor arbetar man med att omvandla unfluencers till influensers när det kommer till digitalisering. Specialläraren Lisa Cederholm arbetar med Vuxenutbildning i Falkenberg och är en av alla de drivna lärare som jobbar hårt för att få sina kollegor att våga testa digitala lärresurser.

This is an image

”Edtest-resan har förändrat vår organisations mindset”

På många skolor arbetar man med att omvandla unfluencers till influensers när det kommer till digitalisering. Specialläraren Lisa Cederholm arbetar med Vuxenutbildning i Falkenberg och är en av alla de drivna lärare som jobbar hårt för att få sina kollegor att våga testa digitala lärresurser.

-Tekniken är inte någonting om den inte används och utvecklas med användarna/lärarna, säger Lisa och betonar vikten av att fler testar och på så sätt är med och påverkar.

Förr bestämdes all it åt lärarna av skolledningen och de fick aldrig vara med och och tycka till. De kunde gå på mässor där olika lärresursföretag ”jagade” dem men visste att de inte hade något att säga till om. Lisa Cederholm tänker tillbaka på när de jobbade med otympliga lärresurser och lärverktyg som inte alls var anpassade för dem men som de bara skulle arbeta med för att någon annan sa att dom var bra.

-Därför är jag så tacksam över hur vi har det hos oss. Senast för en månad sedan bad vår rektor oss att testa och utvärdera en edtech-produkt. Vi gjorde ett snabbt test och sa vänligt men bestämt nej för att det inte fyllde vårt behov. Och rektorn lyssnade på detta, gick emot kommunledningen och framförde att detta inte är något för oss på Vuxenutbildningen. Vårt samarbete med vår it-tekniker är av samma karaktär, hon frågar alltid och är nyfiken på hur testerna fungerar och tas emot av lärarna.

-Tack för att vi får vara med på Edtest-resan, det har verkligen förändrat vår organisations mindset. Det har lyft lärarnas roll och profession, berättar Lisa Cederholm.