01 april 2021
Av Edtest

Yrkeshögskolan med höga krav på digitala lärresurser

Nackademin är en av 14 partners som ingår i den nationella testbädden Swedish Edtest. Jens Grönlund, affärsutvecklingschef på Nackademin, har genomfört tester tillsammans med företag som hjälpt dem att skräddarsy kurslitteratur. Här berättar han om varför de valt att testa och vad dom har lärt sig.
This is an image

Yrkeshögskolan med höga krav på digitala lärresurser


– Hos oss inom yrkeshögskolan har vi stora krav på att det material vi använder i våra kurser är aktuellt och uppdateras utifrån de senaste metoderna, direktiven och programvarorna. Därför behöver vi kursmaterial som är flexibelt och lyfter de senaste trenderna. Vi är alltid nyfikna på företag som kan hjälpa oss att vara längst framme i detta pågående utvecklingsarbete, säger Jens Grönlund.

Nackademin vill digitalisera sitt material utifrån en pedagogisk tanke. Kursmaterialet ska ge studenterna dom bästa förutsättningar för att tillgodogöra sig kursinnehållet och samtidigt kunna prestera på topp när de kommer ut i arbetslivet.

Vad lärde du dig av att testa?

– På Nackademin arbetar vi jämt med att vara i framkant när det gäller digitala lösningar för att utveckla våra utbildningar, vilket vi har kommit långt med. Men jag ser att det finns ganska stora möjligheter för kreativa och lyhörda Edtech-bolag att bidra med att utveckla Yh-utbildningen i landet. Vi är en stor anordnare med resurser att utveckla olika produkter, medan flera av våra branschkollegor inte har dessa möjligheter. Dessa skulle enligt min mening kunna ha stort stöd från dessa Edtech-bolag. 

Vill du testa igen?

-Vi kommer aldrig att sluta att testa olika digitala produkter som kan utveckla vår verksamhet. De senaste åren har vi genomfört ett omfattande digitaliseringsarbete i flera olika led. Att hitta olika smarta digitala produkter är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att utveckla våra verksamheter och fortsätta att ligga i framkant.

Vad är en yrkeshögskola (YH)?

-Världens bästa utbildningsform där de anställande branscherna bestämmer utbildningsinnehållet och där nästa alla studenter får jobb!

Utbildningarna är kortare än på universitet, väldigt inriktade mot specifika yrkesroller och får bara finnas om det råder ett bekräftat kompetensbehov inom området. Alla utbildningar har en kvalificerad praktikperiod som genomförs hos de företag som sedan anställer studenterna. Ca 90 % av våra examinerade studenter får jobb direkt efter utbildningen. Alltså en utbildning som leder till anställning med bra lön, samtidigt som du får mindre studielån. Yrkeshögskola är en utbildningsform som verkligen har tagit Sverige med storm och vi har bara sett början av detta, enligt min mening. I år kommer bara Nackademin att ha nästan 7000 sökande!